12 Temmuz 2020 Pazar

LUCKY (2017)



Yönetmen: John Carroll Lynch
Senaryo: Logan Kıvılcımlar, Drago Sumonja
Oyuncular: Harry Dean Stanton, David Lynch, Ron Livingston, Ed Begley Jr, Tom Skerritt
Süre: 1 saat 28 dakika

İmdb 7,3 / Rotten Tomatoes 97% / 82%

91 yaşında bir nihilistin, yaşlılık ve ölüm fikrini kucaklama sürecinin anlatıldığı, hepimizin bildiği ama dillendirmekten kaçındığı bir son fikrine nasıl bakabileceğimize dair gerçekçi bir alternatif sunan, kulak kabartana hayata dair çok şey söyleyen bir film "Lucky"


Lucky'i izlerken ölüm karşısında duyulan yalnızlığı ve bunun doğurduğu korkuyu tam da hayatın içinden gözlemleme şansı elde ediyorsunuz. Başrolde oynayan Stanton aslında bir yerde kendini resmediyor film boyunca. Kendisinin de 91 yaşında olduğu düşünüldüğünde bu nihilist tavrın doğallığı ve bu tavırla şekillenen mizah anlayışı ortaya oldukça samimi bir filmin çıkmasını sağlıyor. Güldürüyor, güldürürken de ciddi ciddi düşündürüyor.

Filmimiz, sadece değiştirebileceğimiz şeyler üzerine endişelenmemiz gerektiğini iddia eden, değiştirilemez olanı değiştirmeye çalışmayan "Stoacı" düşünürlere de ölüm ve yaşlılık üzeriden bir selam çakıyor.

Hayata, yaşama, ölüme, gerçekliğe, hiçliğe, yaşlılığa, yalnızlığa, anlam ve anlamsızlığa dair bir şeyler izlemek ve düşünmek isterseniz kaçırmayın.

Kafka'nın dediği gibi;

"Yaşlılık, er geç ulaşılması zorunlu olan, gençliğin geleceğidir. Savaşım niye öyleyse?"
Not: Düzgün çevrilmemiş bir altyazıya denk geldiğinizi düşünürseniz filmi hemen kapatınız, heba etmeyiniz. Başıma geldi oradan biliyorum.:) Filmin anlaşılmamasına ve anlamsızlaşmasına yol açabilir. Çevirisi iyi olmayan bir altyazıya denk gelmeniz durumunda şu iki noktaya dikkat;
- "Gerçeklik nesnedir" şeklinde çevrilen kısım "Gerçeklik bir şeydir." "(Gerçeklik diye bir şey vardır)" şeklinde anlaşılırsa iyi olur.
 - "Ungatz" kelimesi ise "hiçlik" anlamında kullanılmaktadır.


Son olarak; başrolde oynayan "Harry Dean Stanton" bu film ile "yaşama dair", hayatının spoilerını vermiş ve maalesef filmin galasını izleyemeden gülümseyerek aramızdan ayrılmıştır.




Hiç yorum yok: